Dilek Kurt

Koruyucu Kıyafetleri Kim Yıkamalı?

large-kitchen-2765065_1920

Gıda üretimi yapan firmalarda çalışanlar tarafından giyilen koruyucu kıyafetlerin nasıl olması, nerede, kim tarafından, nasıl yıkanması gerektiği ile ilgili detaylar GFSI onaylı standartlar içinde gereklilik olarak yer almaktadır.

IFS-Gıda/vers.7 Standardında, risk değerlendirmesi yaparak fabrikada mı, çalışanın kendi evinde mi ya da onaylı yıkama firması tarafından mı yıkanacağı belirlenmelidir.

FSSC 22000/vers.5.1 Standardının ISO 22002-1 Teknik Spesifikasyonu’nda kıyafetlerin kullanım amacına uygun olarak belirlenen standartlarda ve aralıklarda yıkanması gerekliliği belirtilmiştir.

BRCGS-Gıda/vers.8 Standardına göre koruyucu kıyafetler fabrikada, çalışan tarafından ya da onaylı bir dış yıkama firması tarafından yıkanmalıdır.

Kıyafetin kim tarafından yıkanacağı nasıl belirlenir?

Öncelikli olarak, BRCGS-Gıda standardı içindeki karar ağaçlarına göre alan riskleri belirlenmelidir.

Standart alanları şu şekilde ayırmaktadır:

  • Yüksek risk alanı
  • Yüksek dikkat alanı
  • Ortam koşullarında yüksek dikkat alanı
  • Düşük risk alanı
  • Kapalı ürün alanı
  • Ürün olmayan alanlar

Yüksek risk ve yüksek dikkat alanında çalışanların kıyafetleri sadece onaylı dış firma ya da fabrikada yıkanabilir, çalışan tarafından evde yıkanamaz.

Düşük riskli alanlarda çalışanların kıyafetleri için durum biraz farklıdır.

BRCGS konuya açıklık getirmek için Mart 2021’de standardın koruyucu kıyafet maddesini de içeren ve standardın bu maddesine ek olarak bir “position statement” yayınladı. Buna göre,

Çalışan iş kıyafetlerinden ürüne bulaşma riskinin olduğu durumlarda, kıyafetler çalışan tarafından evde yıkanamaz.

Ancak şu durumlarda kıyafetler çalışan tarafından evde yıkanabilir:

Düşük riskli veya kapalı ürün alanlarında çalışanların kıyafetleri ve buna ek olarak kıyafetin çalışanı üründen koruması durumunda.

Kıyafetten ürüne bulaşma riskinin olmadığı ancak çalışanı üründen korumak için kıyafet giyilen alana sebze ön işleme (örneğin patateslerin kabuklarının soyulduğu alan) alanını örnek olarak verebiliriz.

Gıda işletmelerinin denetimlerden önce risk analizlerini gözden geçirmeleri ve buna göre kıyafetlerin nerde yıkanması gerektiğine tekrar karar vermeleri gerekir.

 

Yazıyı Paylaş

Contact Us