Dilek Kurt

Gıda Güvenliği Standartlarının Denetimlerine Coronavirus (Covid-19) Etkisi

fff

Dünyayı kasıp kavuran Coronavirus (Covid-19) salgınından her sektör olduğu gibi gıda sektörü de etkilendi. Seyahat kısıtlaması, gıda firmalarının bu süreçte denetim geçirmek istememesi, yurtiçi ve yurtdışı uçuşların durdurulması vb. nedenlerle denetimler yapılamaz oldu. Bir denetçi olarak ben de bu süreci evimde kalarak ve uzaktan gelişmeleri takip ederek geçiriyorum.

Peki bu süreçte denetimler nasıl yönetiliyor, belge süresi dolan ya da yaklaşan firmalara denetim yapılamayacaksa nasıl bir yol izlenecek?

ISO serisi ve BRC-food ve FSSC 22000 gibi GFSI onaylı standartlar için risk değerlendirme yapılarak firmanın mevcut belgesinin 6 ay uzatılması ile ilgili gereklilikler yayınlandı. Buna göre, eğer birtakım kısıtlamalardan dolayı denetim yapılamayacaksa, firma belgelendiği kuruluşa başvurarak belgesinin 6 ay daha uzatılmasını talep edebilir ya da bu süreçte belge almak istemez ise, hayat normale dönene kadar belgesiz kalabilir ve sonrasında tekrar belgelendirme için başvuru yapabilir.

Daha detaylı bilgi için Coronavirus (Covid-19) Sürecinde BRC Standardı Denetimlerinde Yapılan Değişiklikler yazımı inceleyebilirsiniz.

Yazıyı Paylaş

Contact Us