Dilek Kurt

Gıda Ürünlerinde Tağşiş: İlaç Etken Maddesi (Sildenafil) Kullanımı

rr

Bugün Tarım ve Orman Bakanlığı yeni bir tağşiş listesi yayınladı, listede ilk dikkatimi çeken çikolata, kahve, enerji içecekleri, aromalı içecek, macun ve bitkisel karışım kapsülü gibi gıda ürünleri ve takviyelerinde sildenafil denilen ilaç etken maddesinin kullanımı oldu. Daha önce de Bakanlığın açıklamış olduğu listelerde sildenafil ve buna benzer sibutramin, tadalafil gibi maddeleri sıklıkla görmüştük.

Sildefanil tıpta kullanılan bir ilaç ve erkeklerde ereksiyon tedavisinde ve ayrıca PAH (akciğerlere kan taşıyan damarlarda yüksek tansiyon, nefes darlığı, baş dönmesi ve yorgunluğa neden olan hastalık) hastalarında egzersiz yeteneğini geliştirmek için kullanılıyor.

 İlacın o kadar çok yan etkisi olabiliyor ki bunu kontrolsüz bir şekilde kullanmak insan sağlığı için ciddi tehlike demek. Yan etkileri arasında baş ağrısı, mide ekşimesi, ishal, kızarma, burun kanaması, kas ağrısı, uyuma problemi, kol ve bacakta uyuşma, görme problemi, baş dönmesi, kalp krizi, yüksek tansiyon, nefes darlığı, vs. var.

İnternetten sildenafil’e nasıl erişebilirim diye baktığımda, bazı internet sitelerinde kontrolsüzce satıldığını gördüm. Sağlık Bakanlığının iznine tabi olup sadece eczanelerde ilaç olarak satılması gereken bu tarz ürünler neden kontrolsüzce internette satılıyor?

Bakanlığın bu konuda çok daha sıkı tedbirler alması ve cezaların caydırıcı olması gereklidir. Öncelikle bu maddelere erişimin Bakanlık iznine tabi olması, her yerde satılmaması, özellikle gıda takviyesi adı atında üretilen ürünlerin çok daha sıkı bir şekilde denetlenmesi gerekmektedir. Yıllardır bunun kalıcı bir çözümünün olmaması ve Bakanlık tarafından açıklanan her listede istikrarlı bir şekilde ilaç etken maddesinin gıda ürünleri içinde görülmüş olması düşündürücü ve gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından ciddi bir tehlikedir.

Kaynak: https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a699015.html, erişim tarihi: 18.04.2020

 

Yazıyı Paylaş

Contact Us